Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan

Om coronaviruset (covid-19)

Här hittar du information om de senaste råden och rekommendationerna och hur Svedala kommuns verksamheter påverkas under coronapandemin. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer samt lagar, beslut och rekommendationer från andra statliga och regionala myndigheter.

Senaste nytt om covid-19

Med stöd i den nya pandemilagen har ger regeringen, kommuner och statliga förvaltningsmyndigheter numera möjlighet att besluta om särskilda begränsningar eller andra åtgärder för att förhindring spridning av Covid-19. Lagen gäller 10 januari-30 september 2021.

Föreskrifter från 10 januari:

  • Lokaler som gym, badhus och köpcentra och liknande ska begränsa antalet besökare så att varje besökare ska ha tio kvadratmeter. Det ska tydligt anges vid alla entréer hur många besökare som får vistas i lokalerna samtidigt. 
  • Privata tillställningar som hålls i privata festlokaler och föreningslokaler får en gräns på max åtta personer.

Verksamheter som bryter mot reglerna riskerar vite och i sista hand stängning. Länsstyrelsen ansvarar för tillsyn.

I köpcentrum, varuhus och gallerior gäller maxantalet för alla butiker men inte för verksamheten totalt sett. Här blir verksamhetsutövaren skyldig att ta bort eller spärra av inredning som gör att människor uppehåller sig i lokalerna.

Svedala kommun stänger bibliotek, sporthallar och kundservice

Den 18 december kom nya restriktioner från regeringen vilka innebar att vi stänger bibliotek, inklusive meröppet, och sporthallar, Kundservice stänger också för besök men håller växeln öppen.

Läs nyheten om nya restriktioner i Svedala kommun

Regeringen skärper restriktionerna

Regeringen skärper en rad restriktioner inför jul- och nyårshelgen. De flesta restriktionerna gäller från den 24 december till den 24 januari.

  • Max fyra personer får sitta tillsammans vid samma bord på restauranger. Gäller från 24 december.
  • Alkoholförsäljning får inte ske efter kl 20. Gäller från 24 december.
  • Max antal personer som besöker köpcentrum, större butiker, gym etc begränsas. Exakta antalet styrs av storleken på lokalen.
  • Folkhälsomyndigheten uppmanar alla fysiska butiker att avstå från den traditionella mellandagsrean för att minska trängseln.
  • Folkhälsomyndigheten rekommenderar munskydd i kollektivtrafiken i samband med arbetspendling och vid andra tider då det är svårt att undvika trängsel. De nya riktlinjerna träder i kraft den 7 januari.
  • Alla som kan ska jobba hemma. Detta gäller inom stat, regioner, kommun och privat. Gäller omedelbart och till och med den 24 januari.
  • All verksamhet inom stat, kommuner och regioner som inte är nödvändig bör stängas omedelbart till och med den 24 januari. Det gäller till exempel badhus, idrottshallar och museer.
  • Gymnasieskolor ska undervisa på distans till och med den 24 januari. Gymnasiesärskolan är undantagen.

Stanna hemma om någon i hushållet har covid-19

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att barn och elever som bor tillsammans med någon som har covid-19 att stanna hemma. Rekommendationen gäller förskola samt OB-omsorg, fritidshem, grundskola och grundsärskola. Rekommendationerna gäller sedan tidigare även den som är vuxen eller går på gymnasiet och bor med någon som har covid-19. 

Mer information om rekommendationer kring hushållsnära kontakter

Max åtta personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar

Regeringen har tagit beslut om att det som huvudregel är förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare. Svedala kommun går nu igenom vad de föreslagna skärpningarna innebär för vår verksamhet.

Mer information om max antal personer vid allmänna sammankomster på regeringen.se

Råd och tips för genomförande av traditioner. 

Anpassa dina traditioner för att minimera risken för spridning av covid-19. Ska du ha en tomte som delar ut julklappar bör tomten tillhöra den mindre krets som du umgås med. Utanför den mindre kretsen kan det vara klokt att hålla julfirandet digitalt, genom videosamtal eller liknande. Undvik trängsel i julhandeln genom att besöka butiker och utlämningsställen vid tidpunkter när färre är där. Handla även på egen hand och begränsa antalet besök i butiker och köpcentrum. 

Nya regler för minskad trängsel på serveringsställen

Folkhälsomyndigheten har beslutat om ändrade föreskrifter och allmänna råd till serveringsställen som restauranger, caféer och nattklubbar. Detta för att minska trängseln och därmed spridningen av covid-19. 

Beslutet gäller från och med den 3 november och innebär att storleken på ett sällskap begränsas till åtta personer och att publik vid till exempel konserter måste sitta ner.

Mer information om beslutet om ändrade föreskrifter och allmänna råd till serveringställen på krisinformation.se

Ändring i Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd (HSLF 2020:37) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen

 

Så här jobbar vi under pandemin

I en intervjuserie ställer vi frågor till medarbetare på Svedala  kommun för att du ska få inblick i kommunens arbete i samband med covid-19. På den här sidan kan du läsa intervjuerna.

Nyheter och information om hur kommunens verksamheter påverkas

Publicerad 2020-03-06 kl 20:15
Uppdaterad 2021-01-08 kl 17:01