Svedala Kommun 40 år Svedala kommun logotyp - liggande

Måltider gymnasium

Kontakt

Marie Mogensen
Måltidschef
040-626 84 65
marie.mogensen@svedala.se
Lina Jönsson
Biträdande måltidschef
040-626 81 72
lina.jonsson@svedala.se

Måltiden tillhör livets glädjeämnen. I Svedala kommun är måltiden i skolan viktig. Ungdomarna ska tycka om maten och måltiderna ska serveras i en trivsam miljö. Goda matvanor har stor betydelse för hälsan. Skollunchen ska främja en hälsosam livsstil och värna om miljön. Maten i Svedala kommun ska vara ett gott föredöme. Äter man skollunchen mår man bra, orkar mer och lär sig bättre.

Serviceenheten i Svedala kommun ansvarar för köken i nära samarbete med pedagogerna och den pedagogiska ledningen. Köket i skolrestaurangen på NFU är ett mottagningskök som får måltiderna från Naverlönnskolan. Köket har två anställda kockar serverar dagens lunch och driver skolans caféverksamhet.

Lunch serveras som en buffé i skolrestaurangen. Buffen består av två alternativa huvudrätter och en soppa. Minst en av huvudrätterna är vegetarisk. Till måltiderna serveras en salladsbuffé med varierande grönsaker, rotfrukter och sallader med ris, pasta eller potatis. I lunchen igår även vårt egna bröd, knäckebröd, mjölk och vatten.

Måltiden ska vara god, näringsriktig, integrerad, trivsam, hållbar och säker. Kostpolicy

God

Måltiderna tillagas med bra råvaror av kockar som har en hög ambition att tillaga måltiderna från grunden. Maten ska dofta, smaka och se aptitlig ut.

Integrerad

Måltiden är en del av dagen i skolan. Pedagoger äter tillsammans med eleverna.

Trivsam

Måltidsgästerna/eleverna ska bemötas på ett trevligt sätt.

Näringsriktig

Måltiderna närings beräknas och bedöms i förhållande till Nordens näringsrekommendationer. Lunchen i skolan ger motsvarade cirka 30% av dagens energibehov.

Hållbar

Våra måltider ska ge förutsättningar för ett hållbart sätt att äta goda måltider. 2018 är kommunens mål att uppnå 50% ekologiska livsmedel. Kockarna väjer livsmedel efter tillgång och säsong. Kontinuerligt arbete pågår med att minska svinnet. Ökning av vegetariska serveringar för att minska köttkonsumtionen.

Säker

Måltiderna ska tillagas med en god livsmedelshygien. Köket erbjuder ett fullgott alternativ till de barn som av medicinska skäl är i behov av specialkost. Som förälder kan du anmäla att ditt barn ska äta vegetariska måltider på förskolan. Föräldrainformation om måltiden 

Länk till livsmedelsverkets råd bra mat i skolan

Bra mat i skolan - utgivare livsmedelsverket

Publicerad 2016-03-24 kl 10:22
Sidansvarig: Anna Kron
Uppdaterad 2017-03-20 kl 10:56