Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan

Busskort

Foto: Svedala kommun

Kontakt

Utbildningsnämnden
040-626 80 00
jojo@svedala.se

Nu kan du som ska gå i gymnasiet till hösten ansöka om busskort. Ansökningstiden för elever som påbörjar årskurs 2 eller 3 går ut 28 juni. Ansökningstiden för elever som ska påbörja årskurs 1 går ut 27 juli. Nytt för i år är att du kan ansöka om Jojo-plus, ett tillägg som gör att du kan resa obegränsat på dygnets timmar under kortets giltighetstid. Det gäller dock inte under sommarlovet.

Elever som är folkbokförda i Svedala kommun har möjlighet att ansöka om ett gymnasiekort (busskort) för dagliga resor till och från skolan. Rätten till resor regleras i Lag (1991:1110) om kommunernas skyldighet att svara för vissa elevresor.

Kriterier för beviljad ansökan

För att få ansökan om gymnasiekort beviljad måste samtliga nedanstående villkor vara uppfyllda:

  • Du måste vara folkbokförd i Svedala kommun.
  • Du ska genomgå utbildning vid en gymnasieskola.
  • Du ska ha rätt till studiehjälp eller barnbidrag.
  • Din dagliga färdväg mellan din folkbokföringsadress och skola måste vara minst 6 km (Eniros vägbeskrivning används för mätning av sträckan enligt principen för kortaste väg).
  • Du får inte ha inackorderingsbidrag.
  • Du kan få busskort till och med vårterminen det år du fyller 20.

Du som ansöker om gymnasiekort men inte uppfyller villkoren får information om detta skriftligen.

Information om gymnasiekortet

Gymnasiekortet är kostnadsfritt och giltigt för resor på helgfria vardagar kl 03:00 - 20:00 under perioderna:

  • 13 augusti – 21 december 2018 (Höstterminen).
  •  7 januari – 18 juni 2019 (Vårterminen).

Kortet är även giltigt på skollov förutom jullov och sommarlov enligt angivna tider.

Du ansökan om gymnasiekort/Jojo-plus varje läsår. Du kan ansöka digitalt via vår e-tjänst eller traditionellt via pappersblankett. Om du skickar in din ansökan digitalt kan vi hantera den snabbare.

Jojo-plus

Nytt för i år är att det går att köpa tjänsten Jojo-plus som ett tillägg till det vanliga busskortet. Jojo-plus ger dig möjlighet att resa obegränsat med Skånetrafikens bussar och tåg inom Skåne, dygnet runt, alla dagar i veckan under kortets giltighetstid. Kortet är giltigt även under jullovet dock inte under sommarlovet. Du ansöker om och betalar för Jojo-plus ett läsår i taget. Kostnaden för läsåret 2018/2019 är 1 200 kr och betalas mot faktura.

Ansökan

Du ansöker om gymnasiekort/jojo-plus varje läsår. Ansökan kan du göra digitalt via vår e-tjänst eller traditionellt via pappersblankett. Om du skickar in din ansökan digitalt kan vi hantera den snabbare.

Sista datum för ansökan inför läsåret 2018/2019 är:

  • 28 juni 2018 för elever som ska påbörja årskurs 2 eller 3.
  • 27 juli 2018 för elever som ska påbörjar årskurs 1.

Ansökningar som vi får in efter dessa datum behandlar vi löpande men vi kan inte garantera att kortet hinner bli utskickat innan terminsstart.

Du ansöker om gymnasiekort/pluskort via våra e-tjänster och där hittar du även en blankett för skriftlig ansökan. Du som blir beviljad busskort får kortet skickat till din folkbokföringsadress under mitten av augusti.

Förlust av kort

Gymnasiekortet är personligt och du får inte låna ut det till någon annan. Om du förlorar ditt kort anmäler du det till oss, som utfärdar ett nytt kort mot en avgift på 300 kr. Utförligare information om kortets giltighet, terminsbevis med mera får du i samband med utskicket.

Vid flytt eller avbruten utbildning

Meddela oss snarast om du får ändrade förhållanden under utbildningstiden. Om du flyttar från kommunen eller avbryter utbildningen under läsåret är du inte längre berättigad till ett busskort. Då spärrar vi kortet och vi återbetalar inte utlagd kostnad för Jojo-Plus.

Efterbeställning av Jojo-plus

Om du har ett gymnasiekort och vill uppgradera detta till jojo-plus under läsårets gång går det att göra mot en extra administrativ kostnad på 300 kr. Total kostnad för uppgradering blir 1 500 kr för beställningar som görs på höstterminen och 900 kr för beställningar som görs på vårterminen.

Du som elev eller din vårdnadshavare kan göra ansökan. Observera att du som elev måste vara myndig och ha tillgång till BankID/Mobilt BankID för att kunna genomföra ansökan på egen hand.

Du kan ansöka via e-tjänst eller blankett.

Välkommen med din ansökan!

Ersättningskort

Du som tidigare blivit beviljad läsårskort (Jojo-kort) för skolresor och blivit av med kortet eller om det på något annat sätt förstörts, kan du ansöka om ett ersättningskort till en kostnad av 300 kr.

Fyll i ansökan och skicka den till oss på kommunen.

Postadress:
Svedala kommun
Utbildningsnämnden
233 80 Svedala 

Ansök om ersättningskort

Ansök om busskort

Publicerad 2016-05-04 kl 13:43
Sidansvarig: Anna Wulff
Uppdaterad 2018-08-13 kl 13:50