Vi använder kakor (cookies) för att följa upp hur du och andra besökare använder webbplatsen. Vår leverantör sammanställer den anonyma informationen. Du kan blockera kakor men då visas detta meddelande igen. Läs mer om kakor på Post- och telestyrelsens webbplats

Jag godkänner
Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan

Brandskydd i hemmet

Fungerande brandvarnare – en billig livförsäkring. Foto: Helen & Bodil/Scandinav Bildbyrå

Kontakt

Varje år omkommer närmare 100 personer i Sverige i bränder. De flesta av dem dör hemma. Här är några handfasta tips på hur du kan göra för att förhindra att det börjar brinna.

Räddningstjänsterna i Skåne rekommenderar att det i varje bostad finns fungerande brandvarnare, handbrandsläckare, brandfilt och spisvakt.

Broschyr "Goda råd för ett trygg och säkert hem"

Brandvarnare räddar liv

Vid tre av fyra dödsbränder saknas en fungerande brandvarnare. Om du inte har en brandvarnare så ska du skaffa en – det är en billig livförsäkring. Brandvarnaren reagerar på den farliga röken och varnar dig. Sätt upp den i taket utanför sovrummet, en bit från väggen. Det är viktigt att den sitter i taket och inte på väggen eller ligger på hatthyllan! Ta för vana att byta batteri en gång per år. Be någon om hjälp med att sätta upp brandvarnaren eller byta batteri.

Alla bränder är små i början, ha egen släckutrustning

En pulversläckare på minst 6 kg fungerar för hemmet, villan, fritidshuset och kontoret. Lägsta effektivitetsklass bör vara 43A 233BC och den ska vara certifierad av SBSC, DNV eller annat SWEDAC - ackrediterat certifieringsorgan.

Med en brandfilt som är 120 x 180 cm kan du själv släcka mindre bränder och bränder i kläder.

Brandfarlig matlagning

Många bränder börjar på spisen. Det är lätt att glömma en spisplatta påslagen om telefonen ringer eller någon knackar på dörren, men gå aldrig från köket om något kokar på spisen. Ett hjälpmedel som förebygger spisbränder är en automatisk övervakning av spisen, en så kallad spisvakt. En signal från en rörelsesensor, värmesensor eller från brandvarnare i köket bryter strömmen vid brand. Spisen stängs därmed av innan en brandfarlig situation uppkommer. En spistimer har, till skillnad från spisvakten, inget detekteringssystem utan slår enbart av strömmen efter en viss tid.

Glöm inte släcka ljusen

Levande ljus som lämnas utan uppsikt orsakar många bränder. Välj alltid ljusstakar i porslin, plåt eller annat brandsäkert material där ljusen står stadigt. Undvik ljusmanschetter, eftersom de lätt kan fatta eld. Placera ljusen på säkert avstånd från gardiner, dukar, möbler och krukväxter. Glöm inte att släcka ljusen när du lämnar rummet.

Var noga med elen

Kontrollera att glödlamporna har rätt watt-tal. Se till att lampskärmen inte kommer i kontakt med den varma glödlampan och att klämlampor sitter stadigt, så att de inte ramlar ner i till exempel sängen. Det kan lätt orsaka en brand. Byt blinkande lysrör på en gång. Byt ut trasiga och nötta elapparater och sladdar. Låt inte torktumlare, tvätt- eller diskmaskin vara på när du går hemifrån eller när du sover. Torka aldrig kläder på elelement eller bastuaggregat. Ställ ingenting ovanpå tv-n. Stäng alltid av med avstängningsknappen, inte bara med fjärrkontrollen.

Boendesprinkler – en trygghet för dig som inte alltid kan ta dig ut snabbt på egen hand

Boendesprinkler är det säkraste och mest tillförlitliga brandskyddssystemet för att rädda liv. Boendesprinkler reducerar kraftigt sannolikheten för dödsbränder – i stort sett ingen omkommer i en sprinklad byggnad. Boendesprinkler reducerar brandskadekostnaden med upp till 90 procent. För vårdlokaler visar svenska rapporter att sprinklerinstallationer ger mer än 5 minuter extra tid för evakuering. Forskningsrapporter visar att det är samhällsekonomiskt lönsamt med sprinklersystem i vårdanläggningar. Boendesprinkler är billigt i underhåll och håller i byggnadens hela livstid.

Om det händer

En brand i ett hem får oftast ett mycket snabbt förlopp. Ta dig ut från branden så fort som möjligt, om du inte kan släcka den. Stäng dörren efter dig. En stängd dörr hindrar branden från att sprida sig lika snabbt. När du har tagit dig i säkerhet, varna andra och ring 112. Om det brinner någon annanstans än i din lägenhet, gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus. Stanna kvar i lägenheten och ring 112. 

Publicerad 2016-11-02 kl 15:46
Sidansvarig: Hampus Aronsson
Uppdaterad 2020-06-16 kl 16:18