Stäng

Utredning hos Socialtjänsten

Kontakt

Socialtjänsten Svedala kommun
040-626 80 00
Öppettider
Måndagar kl 08:00-16:30
Tisdagar kl 08:00-16:30
Onsdagar kl 08:00-16:30
Torsdagar kl 08:00-16:30
Fredagar kl 08:00-15:00
Sociala jouren Syd
Övrig tid och vid nödsituation
112

Här berättar vi hur en utredning hos Socialtjänsten går till.

Vad är en utredning?

En utredning syftar till att samla in uppgifter om familjens behov. Sedan görs en bedömning om familjen behöver stöd från socialtjänsten och i så fall vilket.

När en ansökan om stöd kommer till socialtjänsten ska en utredning inledas
direkt.

Utredning som inleds från en anmälan föregås oftast av en förhandsbedömning.

Det finns också lagstiftning som reglerar i vilka fall en utredning ska inledas direkt utan förhandsbedömning. Det handlar om barn som misstänks ha blivit utsatta för våld eller bevittnat våld.

Så här görs en utredning

I en utredning tar vi tillsammans med familjen reda på vilka behov familjen har och hur vi på bästa sätt kan tillgodose dessa. Under utredningen pratar vi med föräldrarna om vad som fungerar och vad som fungerar mindre bra i familjen.  Socialtjänsten försöker alltid, så långt det är möjligt, göra utredningen i nära samarbete med barnet och familjen.

Vi pratar också med barnet för att få en uppfattning om hur barnet själv ser på sin situation.  Som ett sätt för att få veta mer om barnets liv får barn runt tio år och uppåt svara på frågor i en app som heter Ommej. Här får barnet svara på frågor om viktiga personer som barnet har runt sig, hur barnet upplever skola, vänner och fritid. Svaren används sedan som ett stöd i samtalet med barnet.

Mer information om Ommej finns här För barn och unga | Ommej

Socialtjänsten kan också samtala med barn utan vårdnadshavarens samtycke. Detta finns reglerat i lagstiftning.

Barns behov i centrum (BBIC) används som verktyg för att strukturera och inhämta uppgifter i utredningen.

Utredningen ska vara klar

En utredning ska vara klar inom fyra månader om det inte finns särskilda skäl till förlängd utredningstid. Utredningens upplägg görs i samförstånd med familjen. Även familjen kan lämna förslag på kontakter som kan tillföra viktiga uppgifter till utredningen. Utredningen avslutas med en bedömning
och beslut på vilken insats barnet och familjen behöver och vem som ska  genomföra insatsen.

Du får reda på vad som står i utredningen

En färdig utredning ska delges vårdnadshavaren och barnet, om det fyllt 15 år. Det finns möjlighet att lämna synpunkter på utredningen och få dem antecknade. De som berörs av beslutet ska få ett skriftligt beslut där motivering av beslut framgår. Beslut kan även överklagas genom förvaltningsbesvär och ett brev om hur överklagan kan göras följer med
beslutet.

Felaktigheter, missnöje och beröm

Personal inom socialtjänsten i Svedala kommun strävar efter bra bemötande,
gott samarbete och hög rättssäkerhet vid handläggningen av ärenden.

Är du inte nöjd med handläggningen av ditt ärende och om du inte vill eller kan prata med din handläggare, kan du alltid kontakta enhetschef inom individ och familjeomsorg.

Du kan också vända dig till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som är den myndighet som granskar socialtjänstens arbete.

Du kan även lämna klagomål och synpunkter här.

I det fall du vill lyfta upp något positivt som vi har gjort för dig kan du lämna det direkt till handläggaren eller enhetschefen.

Om socialtjänstlagen

Socialtjänstlagen bygger på frivillighet. Enligt socialtjänstlagen ska socialnämnden verka för att barn och ungdomar växer upp under trygga och goda förhållanden. Det ska i första hand göras i samarbete med familjen och dess nätverk.

Om LVU - Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga

Ibland måste socialtjänsten utreda barns situation, utan att föräldrarna samtycker till detta. Det händer att en utredning leder fram till att socialtjänsten gör en bedömning som föräldrarna inte går med på. Då får socialnämnden överväga om det finns skäl till använda sig av den tvångslagstiftning som finns - Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga - LVU.

Varje beslut som rör ett barn måste grunda sig på en bedömning av vad som är bäst för just det barnet.

Publicerad 2016-08-30 kl 10:25
Sidansvarig: Moa Blom
Uppdaterad 2023-03-29 kl 14:47