Stäng

Kommunal tomtkö

Kontakt

Kommunens tomtkö för privatpersoner ska läggas ner. Från och med den 1 januari 2025 kommer alla tomter att förmedlas genom mäklare och småhusföretag.

15 maj 2024: Beslut om tomtkön är överklagat

Fullmäktiges beslut från den 24 april om att avveckla Svedala kommuns tomtkö är överklagat till Förvaltningsrätten i Malmö. Vi återkommer med mer information när de har tagit beslut i ärendet.

Om beslutet att lägga ner tomtkön

Beslutet om att lägga ner tomtkön påverkar inte de tomter som just nu är på väg att säljas. Det påverkar inte heller de tomter som redan finns inlagda i tomtkön som kommande objekt.

De tomter som är kvar att sälja kommer att erbjudas till personer som redan står i tomtkön. Du kan välja att gå med innan den 15 juni för att ha chans på de sista objekten. För den som går med i tomtkön nu finns det dock inga garantier för att man kommer att erbjudas ett objekt. Det beror helt på hur många som väljer att stanna kvar i kön samt om personer tackar nej till erbjudna tomter. Läs mer under Frågor och svar längst ner på sidan. 

Läs mer om beslutet i nyheten "Förändring av kommunens sätt att fördela tomter"

Tomter till försäljning

Anmälan tomtkö, Svedala kommuns e-tjänstportal, öppnar ny flik

Så fungerar tomtkön

Vi skickar erbjudanden om tomt eller småhus till mejladressen du anmäler. Du ansvarar själv för att dina kontaktuppgifter är uppdaterade och du ändrar dem genom att logga in på Mina sidor på kommunens e-tjänstportal.

Mina sidor, Svedala kommuns e-tjänstportal, öppnar ny flik

För att säkerställa att kommunala tomter blir bebyggda och kommer till användning, ställer kommunen krav vid en försäljning att tomten ska vara bebyggd med ett bostadshus senast 2 år från tillträdesdagen. Det finns ett överlåtelseförbud i 3 år.

Bra att känna till om tomtkön:

 • Du ska ha fyllt 16 år för att registrera dig i tomtkön. Du ska ha fyllt 18 år för fördelning av tomt eller småhus.
 • Fördelning gör vi i tur och ordning efter registreringsdatum i tomtkön.
 • Överlåtelse av din tomtköplats medges inte förutom till medsökande.

Regler vid tomtkö.pdf, öppnar ny flik 

Registrera ditt val i tomtkön

Du registrerar dig för tomt eller småhus i Svedala, Bara eller Klågerup, enligt det eller de val som du gör. Vill du vid ett senare tillfälle registrera dig för ytterligare ett eller flera av våra 6 alternativ behöver du göra en ny anmälan (ny avgift tillkommer). Du kan inte anmäla dig till enskilda projekt.

Följande alternativ finns: 

 1. Småhuskö i Svedala
 2. Småhuskö i Bara
 3. Småhuskö i Klågerup
 4. Tomtkö i Svedala
 5. Tomtkö i Bara
 6. Tomtkö i Klågerup

Avgift tomtkö

Vi debiterar en avgift på 220 kr per kalenderår för din plats i tomtkön. Du betalar via en länk som vi skickar till mejladressen du registrerat i anmälan. Oavsett när du registrerade dig betalar du alltid för resterande månader innevarande år och vi tar ut en ny avgift i januari nästkommande år. 

Så betalar du din avgift:

 1. Öppna mejlet från oss, Svedala kommun.
 2. Klicka på länken Registrerad i tomtkö/småhuskö - Svedala kommun.
 3. Klicka på Visa köplats, grön rad.

Betalnings-knappen är placerad längst ner på den sidan (Du kommer inte att se din placering i tomtkön/köerna här). Tänk på, oavsett vilken kö du har valt att stå i, finns betalnings-länken endast under ”Registrerad i tomtkö/småhuskö - Svedala kommun”.

Avregistrera från tomtkön

Du blir avregistrerad från tomtkön:

 • Om du inte betalar in avgiften inom bestämd tid avregistrerar vi din köplats. Se sista betalningsdatum på betalningspåminnelsen, som skickas till din mejladress.
 • När du har blivit tilldelad och accepterat en tomt eller ett småhus.

Vi betalar inte tillbaka avgiften, om du vill gå ur tomtkön.

Frågor och svar om tomtkön

Publicerad 2019-05-23 kl 08:44
Sidansvarig: Linda Holst
Uppdaterad 2024-05-15 kl 14:22