Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan

Ung och ny i Svedala

Foto: Anna Nordström

I kommunen finns det flera organisationer, kommunala verksamheter och föreningar som vänder sig till dig som är ung.

Fritidsaktiviteter

Ungas fritid

I kommunen finns Ungas fritid, en kommunal ungdomsverksamhet som vänder sig till dig mellan 13-18 år. Ungas fritid finns i alla tre kommundelarna: Bara, Klågerup och Svedala. De har öppen verksamhet i form av mötesplatser samt gruppverksamhet och projekt.

Föreningar

I kommunen har vi ett rikt föreningsliv och flera föreningar vänder sig till barn och unga. En förening är en grupp eller klubb som erbjuder en aktivitet, vissa är gratis och andra har medlemsavgifter. Det finns många föreningsledare som arbetar för aktivitet, rörelse och gemenskap, vilket ger dig som kommuninvånare olika möjligheter till en stimulerande och aktiv fritid. Här finns föreningar som riktar in sig på allt ifrån teater till pensionärer till hundar. Som privatperson kan du starta en egen förening. Det kräver att ni är en grupp på minst tre personer och att ni har en planering av aktiviteter. Beroende på vad det är för förening du är intresserad av att bilda kan du läsa mer på Svensk idrotts webbplats eller på webbplatsen om ideell förening.

Välmående 

Om du mår dåligt eller behöver vägledning i vissa frågor så kan du ta kontakt med olika organisationer för att få hjälp. I Sverige följer vi FNs deklaration om barnets rättigheter vilket betyder att alla barn i Sverige har lika rätt till utveckling och välmående samt att ingen diskrimineras. Detta gäller i skolan, i hemmet och på andra platser. 

Stödfunktioner på internet

I Sverige finns det flera olika organisationer som kan hjälpa dig med migrationsrådgivning, samtalsstöd eller annan verksamhet. Här är tips på olika organisationer och vad de erbjuder. 

Vård och hälsa

I Skåne är det gratis sjukvård för alla barn och unga under 20 år. Detta gäller även om du är papperslös eller asylsökande. Du kan även kontakta vården och ungdomsmottagningen via deras webbplatser. 

Publicerad 2018-08-29 kl 12:57
Sidansvarig: Rebecka Kjellsson
Uppdaterad 2020-08-26 kl 14:09