Vi använder kakor (cookies) för att följa upp hur du och andra besökare använder webbplatsen. Vår leverantör sammanställer den anonyma informationen. Du kan blockera kakor men då visas detta meddelande igen. Läs mer om kakor på Post- och telestyrelsens webbplats

Jag godkänner
Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan

Ett inkluderande Svedala

Foto: Astrakan Images AB

Kontakt

Rebecka Kjellsson
Integrationskoordinator
040-626 81 81
rebecka.kjellsson@svedala.se

Vi tror att integration kan bli verklighet när både nya och etablerade Svedalabor kan träffa varandra under trevliga och vardagliga former. Här kan du läsa om olika sätt och verksamheter som du kan engagera dig i.

Mötesplatser

I vår kommun finns det flera mötesplatser dit du kan komma och möta nya människor. 

Öppen dörr

Svedala församling driver mötesplatsen Öppen dörr. Dit kan du komma och möta nya människor, ta en fika eller hitta på roliga aktiviteter. Alla är välkomna till Öppen dörr, vuxna och barn samt etablerade eller nyanlända Svedalabor.  Mötesplatsen drivs av Svedala församling och välkomnar alla, både om du inte är troende eller tillhör en annan religion. 

Tisdagar kl17:00–18:30 på Svedala församlingshem, Malmövägen 4 i Svedala. 

Språkcafé

ABF Sydvästra Skåne och Svedala bibliotek bjuder in till språkcafé. Här diskuterar vi aktuella ämnen och sådant som kan vara bra för dig som är ny i Sverige. Språkcaféet är öppet för alla kommuninvånare och bygger på att etablerade möter nyanlända i kommunen för ömsesidigt utbyte och språkträning. 

Onsdagar kl 15:30–17:30 på Svedala bibliotek, Storgatan 27 i Svedala.

Mötesplatser för unga

Du som är mellan 13 och 18 år är välkommen till kommunens mötesplatser för unga. Mötesplatserna är en del av arbetet med Ungas fritid och är en plattform för unga att skapa, delta och uppleva nya spännande aktiviteter. Mötesplatserna är självklart helt tobaks- och drogfria och är bemannade av vuxen, utbildad och kompetent personal. Vi har mötesplatser i Bara, Klågerup och Svedala.

Mötesplatser för unga

Aktiviteter och projekt

DRUMBEAT

DRUMBEAT är en förening som förenar och utvecklar människor genom delat musikskapande. Med trummor, slagverk och andra musikinstrument samt din egen röst och kropp används rytm och musik för att engagera sinne, kropp, känslor och gemenskap. Det finns plats för alla i musiken, oavsett ålder, bakgrund eller kunskapsnivå.

Under 2019 kommer DRUMBEAT erbjuda en gratis aktivitet i Svedala varje månad fram till november. Projektet finansieras av Länsstyrelsen Skåne och är ett samarbete mellan DRUMBEAT och fyra skånska kommuner. Hela projektet kommer avslutas med en stor konsert där alla kommuner är med.

En onsdag i månaden  kl 17:30 på Ungas fritids mötesplats i Svedala, Bökebergsgatan 11
Datum under 2019: 
20 mars, 17 april, 22 maj, 26 juni (Sommarscen), 17 juli, 21 augusti, 18 september och 16 oktober. 

Kontakt

Rico Persson, DRUMBEAT
info@drumbeat.se

Bli god man, särskilt förordnad vårdnadshavare eller familjehem

Vill du bli god man?

Vi som kommun ansvarar för att ensamkommande barn har en god man under tiden som Migrationsverket utreder rätten till asyl. Den gode mannen är barnets juridiska vårdnadshavare och förmyndare. Att vara god man innebär att du företräder ett barn som inte har någon vårdnadshavare i Sverige. En person som inte själv kan förvalta sin egendom, bevaka sin rätt eller sörja för sin person kan få hjälp av en förordnad god man. Det är överförmyndaren som anordnar godmanskapet och förordnar den gode mannen.

Om God man här på svedala.se

Vid frågor kontakta Överförmyndarenheten i Trelleborg.

Kontakt

Överförmyndarenheten
0410–73 30 00

Vill du bli särskilt förordnad vårdnadshavare?

När ett ensamkommande barn får uppehållstillstånd behöver barnet en särskilt förordnad vårdnadshavare istället för en god man. I uppdraget som särskilt förordnad vårdnadshavare ingår det att ha regelbunden kontakt med boendepersonal eller familjehemmet där barnet bor för att se till att barnet får tillsyn, omsorg och trygghet. Som särskilt förordnad vårdnadshavare ansvarar du för barnets ekonomi. Det ingår till exempel att ansöka om barnbidrag, studiebidrag samt underteckna papper där vårdnadshavares namnteckning krävs, till exempel vid ansökan om id-kort. En särskilt förordnad vårdnadshavare har inte försörjningsplikt gentemot barnet och barnet har heller ingen arvsrätt.

Om särskilt förordnad vårdnadshavare här på svedala.se

Vid frågor kontakta Mattias Olsson, enhetschef.

Kontakt

Mattias Olsson, enhetschef
040–626 81 76
mattias.olsson@svedala.se

Vill du bli familjehem?

Ett familjehem är en enskild familj som på uppdrag av socialnämnden öppnar sitt hem för barn eller ungdomar som av någon anledning inte kan bo kvar hos sina föräldrar. Uppdraget kan gälla kortare eller längre tid. Vid frågor kontakta Emilia Gidlöf, socialsekreterare familjehem/familjerätt. 

Om familjehem här på svedala.se

Kontakt 

Azra Kurtanovic, socialsekreterare
040-626 83 53
azra.kurtanovic@svedala.se

Ge bidrag till organisation

Hos Svensk insamlingskontroll kan du leta upp organisationer med 90-konton dit du kan skänka pengar. Du kan exempelvis söka på vad organisationerna arbetar med och var.

Webbplats Svensk insamlingskontroll

Publicerad 2016-05-27 kl 14:05
Sidansvarig: Rebecka Kjellsson
Uppdaterad 2019-09-11 kl 14:13