Vi använder kakor (cookies) för att följa upp hur du och andra besökare använder webbplatsen. Vår leverantör sammanställer den anonyma informationen. Du kan blockera kakor men då visas detta meddelande igen. Läs mer om kakor på Post- och telestyrelsens webbplats

Jag godkänner
Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan

Praktik och arbetsträning

Foto: Nixon Johansen Cáceres

Kontakt

Annika Lundqvist
Arbetsmarknadssamordnare
040-626 82 24
annika.lundqvist@svedala.se
Charlotte Ahlberg
Arbetsmarknadssamordnare
040-626 82 52
charlotte.ahlberg@svedala.se
Rickard Wihlborg
Arbetsmarknadssamordnare
040-626 83 87
rickard.wihlborg@svedala.se
Riikka Salmela
Arbetsmarknadssamordnare
040-626 82 51
riikka.salmela@svedala.se

Praktik och arbetsträning ger arbetssökande ökad kunskap om arbetslivet samtidigt som det ger erfarenheter och nya kontakter.

Genom praktik och arbetsträning får du som arbetsgivare möjligheten att hitta rätt kompetens. Vi på Arbete och integration hjälper dig att matcha efter dina behov. 

Vad är en praktik? 

En praktikant är på din arbetsplats för att lära sig ett arbete eller för att få inblick i hur din arbetsplats eller bransch fungerar. En praktikplats ska aldrig ersätta ett ordinarie arbete utan fokus är att lära.

Det kan vara olika från person till person. Det gemensamma för alla praktikplatser är att de ska stärka den enskildes möjligheter att få ett arbete. Det kan vara att man genom praktik får viss arbetslivserfarenhet som gör att man kan söka och få ett jobb. Det kan också vara så att praktikplatsen leder till en anställning. 

Vad är arbetsträning? 

Arbetsträning innebär att en person, under en tid, får vara på din arbetsplats och delta i verksamheten. Personen får möjlighet att, i anpassad form under handledning, genomföra arbetsuppgifter – utan några krav på produktivitet. En arbetsträning behöver inte enbart inriktas på träning av specifika arbetsuppgifter, utan kan även handla om arbetsmiljö. Det kan till exempel handla om att förhålla sig till arbetskamrater och arbetsledning samt hantera krav och förväntningar som finns på arbetsplatsen. 

Vad krävs av mig som arbetsgivare?

Vad som krävs från er är socialt engagemang där ni ger möjlighet för en arbetssökande att få lära sig er bransch. Det behövs någon som handleder praktikanten så att denne får en meningsfull tid hos er. Svedala kommun tillhandahåller ett praktikavtal och under praktikperioden är individen försäkrad via kommunen. 

Ta kontakt med en arbetsmarknadssamordnare 

Har du frågor eller funderingar? Ta gärna kontakt med oss så berättar vi mer.

Publicerad 2019-06-25 kl 11:11
Sidansvarig: Rebecka Kjellsson
Uppdaterad 2020-05-08 kl 15:50