Svedala Kommun 40 år Svedala kommun logotyp - liggande
Tillbaka till nyhetslistan

Valborg är ett risktillfälle för alkoholdebut

Foto: Justin Johnson/Scandinav bildbyrå

Det finns några tillfällen under året då risken är högre att ungdomar ska prova alkohol för allra första gången och dricka sig berusade. Vid valborg och inför fem andra tillfällen på året – skolavslutning, festivaler, skolstart, höstlov och nyår är risken som störst. Vi vill därför ge dig som är tonårsförälder fem tips som kan få ditt barn att vänta med alkoholdebuten.

Ungas fritid

Ungas fritid kommer att vara i tjänst som extra vuxenstöd under kvällen och de kommer att vara ambulerande genom att besöka alla bålen samt platser där det rör sig mycket ungdomar. 

Fem tips för tonårsföräldrar

Det finns kanske lika många sätt att hantera frågan om alkohol som det finns föräldrar. Här har organisationen "Tänk om" samlat fem tips som enligt vetenskapliga studier hör till de bästa för att få tonåringar att vänta med att börja dricka och dricka mindre.

  1. Var tydlig med vad du tycker är okej eller inte i er familj. Barn som är väl medvetna om sina föräldrars inställning och förväntningar, lever lättare upp till dem. Ett bestämt förhållningssätt kring alkohol hjälper även äldre syskon att sätta gränser gentemot yngre, exempelvis att vägra köpa ut.
  2. Prata med andra föräldrar om vad som gäller kring fester, alkohol och tider. Gemensamma regler är lättare att hålla, samtidigt som de gör argument som att "alla andra får" verkningslösa.
  3. Förklara vad du är rädd för ska hända om ditt barn dricker alkohol. Som tonåring mår man bra av att höra att ens föräldrar engagerar sig och bryr sig om.
  4. Stå på dig. Tonåringar förväntar sig att föräldrar sätter gränser kring alkohol. Den som lyckas övertala sin förälder att till exempel köpa ut, blir förstås nöjd för stunden men innerst inne misstrogen mot föräldern. Den förälder som både varnar och köper ut ger motstridiga signaler.
  5. Inse din stora betydelse. Tonåringar bryr sig mycket om vad deras föräldrar säger – även om det inte verkar så i stunden.

Källa: webbplatsen tänkom

Publicerad 2017-04-27 kl 11:45
Sidansvarig: Linda Holst