Svedala Kommun 40 år Svedala kommun logotyp - liggande
Tillbaka till nyhetslistan

Tillfälligt boende för ensamkommande barn öppnas

Svedala kommun har fått en förfrågan från Trelleborgs kommun om hjälp med transitboende för ensamkommande barn. Svedala kommer att öppna ett tillfälligt boende med plats för ett 20-tal ensamkommande barn.

Beslutet att stödja Trelleborg fattades i lördags av kommunstyrelsens presidium, som ser det som viktigt och självklart att hjälpa till i denna speciella situation.

Trelleborgs kommun är ankomstkommun och har myndighets- och registreringsansvar för de ensamkommande barnen. Svedala kommun har i det tillfälliga boendet ansvar för bemanning och faciliteter inklusive säkerhet och brand.

I ett tillfälligt boende bor de ensamkommande barnen tills de anvisas till en annan plats.

Vi hoppas kunna öppna ett boende under slutet av veckan och sätter därför omedelbart igång ett arbete med att bemanna det tillfälliga boendet.

Svedala som ankomstkommun

Med Malmö Airport inom kommungränsen är Svedala i vissa fall även en ankomstkommun för de ensamkommande barn som landar på flygplatsen.

En ankomstkommun ansvarar bland annat för att ordna boende för barnet i avvaktan på att Migrationsverket ska anvisa en kommun som ska ta över ansvaret.

Hittills har 22 ensamkommande barn anlänt på Malmö Airport, vilka Svedala ombesörjt boende för innan Migrationsverket anvisat dem till annan plats.

Publicerad 2015-09-13 kl 14:24
Sidansvarig: Linda Holst
Uppdaterad 2016-06-01 kl 14:27