Svedala Kommun 40 år Svedala kommun logotyp - liggande
Tillbaka till nyhetslistan

Kompis Sverige startar upp i Svedala

Den 1 september startar Kompis Sverige upp i Svedala samt fem andra Skånekommuner (Lund, Kristianstad, Perstorp, Ängelholm och Båstad). Detta i samarbete med kommunerna och genom stöd från Länsstyrelsen i Skåne. Över 2 100 personer har fått en ny kompis genom organisationen, som hittills bedrivit verksamhet med fokus på Stockholm.

Det är ofta svårt för etablerade och nya svenskar att lära känna varandra på ett jämlikt och naturligt sätt. Bristen på möten leder till segregation och exkludering, med höga kostnader för individer och samhälle. Kompis Sverige verkar för att bygga vänskap och förebygga utanförskap.

Hur fungerar kompis Sverige?

Med djupintervjuer som verktyg matchar Kompis Sverige ihop etablerade och nya svenskar. Nyanlända vill många gånger ha en svensk vän för att snabbare lära sig svenska och förstå det svenska samhället. Etablerade vill ofta få möjligheten att umgås med en person från en annan bakgrund och kultur. Matchningsmetoden utgår från intressen, livssituation och personlighet och är en viktig del för att kompisrelationerna ska fungera väl redan från början. Kravet är att kompisparen ska umgås minst sex timmar i veckan under sex månaders tid, men förhoppningen är att skapa varaktiga vänskapsrelationer. Deltagarna erbjuds möjligheten att kostnadsfritt ta del av olika sociala aktiviteter som till exempel kajakpaddling, operabesök eller fotbollsmatcher.

Vill du bli kompis eller veta mer?

Kontakta amanda.holm@kompissverige.se eller linnea.hakansson@kompissverige.se

Kompis Sveriges webbplats

Möt några av våra kompisar

Publicerad 2016-08-25 kl 09:36
Sidansvarig: Linda Holst
Uppdaterad 2016-08-25 kl 09:55