Svedala Kommun 40 år Svedala kommun logotyp - liggande
Tillbaka till nyhetslistan

Hur fungerar ett HVB-hem?

Vi har träffat Afrah Hussein och Pär Faxby som arbetar på integrations-/HVB-boendet på Erlandsdal i Svedala. Här bor 14 ensamkommande unga i åldern 14–18 år. HVB betyder hem för vård eller boende.

Svedala kommun har ett avtal med Vård och Behandling AB (VoB AB), ett offentligt ägt vårdbolag som ägs av kommunerna i Skåne och Kronobergs län. Idag driver VoB AB boendet på Erlandsdal i Svedala samt kommande boende på Norra Segestrand i Svedala, men även boenden i Eslöv, Lund, Hörby, Kävlinge och Kristianstad. Alla boenden är bemannade dygnet runt av utbildad personal från VoB AB.

Hur trivs ungdomarna i Svedala?

– Ungdomarna trivs mycket bra i Svedala. Vi i personalen arbetar med målet att var och en ska få en trygg grund att stå på för att klara av skolan, ha en meningsfull fritid, skaffa vänner och kontakter samt att förstå och lära sig hur det svenska samhället fungerar, berättar Afrah Hussein. Afrah arbetar på Erlandsdal och är även verksamhetschef
på VoB Syd

Har ungdomarna lärt känna Svedalabor?

– Ja, det är verkligen roligt att se hur det knyts nya kontakter mellan ungdomarna här och ungdomar från Svedala. Väldigt trevligt är det också när gode män och lärare kommer förbi och tar en fika med ungdomarna och personalen. Det blir alltid ett bra samtal och en möjlighet för ungdomarna att lära känna den svenska sociala kulturen ytterligare, säger Afrah.

Vad brukar ni göra på fritiden?

– På fritiden sköter ungdomarna sina egna ärenden, till exempel handlar de mat och gör sina läxor. Men en stor del av tiden ägnas åt alla intressen som finns för bland annat fotboll, pingis, volleyboll, brottning och dans. Föreningslivet ger mycket glädje åt ungdomarna, avslutar Pär Faxby som arbetar på Erlandsdal.

Publicerad 2016-03-11 kl 14:39
Sidansvarig: Linda Holst
Uppdaterad 2016-06-01 kl 14:40