Svedala Kommun 40 år Svedala kommun logotyp - liggande
Tillbaka till nyhetslistan

Din krisberedskap – Vatten

Människor med vattendunkar som står i kö vid en vattenkiosk.

Foto: Thomas Henrikson, MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap).

I samband med att kommunen deltar i Krisberedskapsveckan 8-14 maj 2017 vill vi informera om hur du kan förbereda dig om viktiga samhällsfunktioner som el-, vatten- och telekommunikationer slutar att fungera. För att klara en krissituation på bästa sätt är det viktigt att tillgodose behovet av värme, vatten, mat och kommunikation. Tidigare i veckan, 9 maj, informerade vi om hur kommunen kommunicerar vid kris och nu har vi kommit till vatten – hur hanterar du vatten vid en kris?

Brist på vatten är mycket allvarligare än brist på mat. Därför är det viktigt att ha en plan för att kunna ordna vatten i alla lägen. Med några dunkar, en vanlig frys och möjlighet att koka ditt vatten kommer du långt.

Du behöver minst tre liter per dag

Minst tre till fem liter vatten per person behövs varje dag. Det räcker till dryck och det allra nödvändigaste de första dagarna, sedan behövs det mer. Har du hund, katt eller smådjur går det åt vatten även för dem.

Tappa upp dricksvatten

Om strömmen försvinner kan vattenpumparna sluta att fungera efter ett tag. Då behöver du ha extra vatten upptappat, både till familjen och husdjuren. Ett smart sätt att förbereda sig är att frysa in vatten i PET-flaskor. Flaskorna fungerar då både som reservdricksvatten och som kylklampar i frysen under längre strömavbrott. Kom ihåg att inte fylla flaskorna ända upp, då spricker de när vattnet fryser. Om strömmen går kan du direkt börja tappa upp vatten i dunkar och hinkar. Badkaret fungerar också.

Förvara vattnet mörkt och svalt

Det är svårt att säga exakt hur länge man kan förvara dricksvatten i dunkar, flaskor eller behållare, eftersom hållbarhetstiden beror på hur rent vattnet är från början. Förvara vattnet mörkt och kallare än rumstemperatur så håller det sig fräscht längre. Gränsen för hur länge det går att förvara dricksvatten har mer med lukten och smaken att göra än med risk för sjukdom.

Hämta vatten

Om det blir brist på vatten kan kommunen ställa ut vattentankar på bestämda platser, dit du får gå för att själv hämta vatten i egna kärl. Räkna med att du får hämta begränsade mängder, eftersom vattnet ska räcka till så många som möjligt. I nödläge kan du hämta vatten från vattendrag, sjöar och dammar. Ta i så fall vatten från ställen där vattnet rinner, eller som ligger långt ut från stranden. Koka alltid vatten som du har hämtat ute.

Information om vattenkiosk i Svedala

Koka förorenat vatten

I krissituationer är förorenat vatten en av de vanligaste smittspridarna av mag- och tarmsjukdomar. Om det finns misstanke om att kranvattnet innehåller bakterier, virus eller parasiter kan du behöva rena ditt eget vatten. Detsamma gäller för vatten du har hämtat ute, eller om du använder snö och is. Det ska kokas innan du kan dricka det eller använda det i matlagning.

  • Koka upp vattnet tills det bubblar kraftigt med stora bubblor. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.
  • Häll upp det kokta dricksvattnet i en ren kanna eller flaska, och låt det svalna.

Det finns också andra vattenreningsmetoder, till exempel tabletter. De metoderna kan rena vattnet från skadliga mikroorganismer, men hjälper inte mot kemiska föroreningar.

Mer information samt checklista om vatten hittar du på webbplatsen dinsakerhet.se

En kort instruktionsfilm från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Om det blir ett långvarigt strömavbrott eller någon störning eller kris i samhället så kan det bli så att du själv behöver ordna med dricksvatten. Här finns många tips på hur du kan lösa det. Vi visar också hur man rena vatten som man misstänker är förorenat. Med textknappen kan du välja mellan lättare svenska eller lättare engelska.

Hur förbereder du din krisberedskap inom områden som mat och värme?

På onsdag 10 maj informerar vi vidare om din krisberedskap. Håll även ett öga på kommunens Facebooksida Svedala kommun. Du som inte har ett Facebookkonto kan ändå läsa kommunens information på Facebook. Du kan dock inte kommentera.

Facebooksida Svedala kommun

Artiklar under Krisberedskapsveckan 8-14 maj 2017

Artiklar 11 maj 2017 om din krisberedskap – Värme

Artikel 10 maj 2017 om din krisberedskap – Mat

Artikel 8 maj 2017 om hur kommunicerar kommunen vid större händelse eller kris?

Publicerad 2017-05-09 kl 12:27
Sidansvarig: Linda Holst
Uppdaterad 2017-05-11 kl 10:51