Svedala Kommun 40 år Svedala kommun logotyp - liggande
Tillbaka till nyhetslistan

Din krisberedskap – Värme

Man invirad i en filt med en baby i famnen.

Foto: Thomas Henrikson, MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap).

Krisberedskapsveckan, 8-14 maj, är i full gång och vi uppmärksammar dig på fyra viktiga områden som är bra att förbereda sig inom om det skulle ske en större händelse eller kris. För att klara en krissituation på bästa sätt är det viktigt att tillgodose behovet av värme, vatten, mat och kommunikation. Hur hanterar du värme vid en kris?

Det behöver inte vara så kallt för att du snabbt ska bli nedkyld. Då blir din rörelse- och tankeförmåga sämre. Se till att ha en plan för alternativ uppvärmning av ditt hem och ha saker hemma som kan underlätta.

Täta golv, dörrar och fönster

Att vistas i en bostad utan värme är en stor påfrestning, men det finns mycket du kan göra för att situationen ska bli lättare. Det som blir kallt först är golven. Lägg på extra mattor eller filtar. Täta fönster- och dörrspringor med tejp, filtar eller plast för att spara på värmen.

Ta fram vinterkläderna

Tänk som du skulle göra inför en kall vinterdag. Använd liggunderlag, skidkläder, mössa och vantar. Klä dig lager på lager. Då blir det luft mellan plaggen som värms upp av kroppen. Ullplagg ger bra värme och ska vara närmast kroppen.

Alternativ värme

Om du har en fungerande kakelugn eller öppen spis är de till stor hjälp. En annan bra värmekälla är fotogen- eller gasolkamin. Men var noga med att det inte ryker in, och vädra ibland. Använd ALDRIG kamin eller levande ljus när du sover. Stearinljus och värmeljus ger både värme och ljus. Men se upp med brandfaran. Använd ljusstakar eller ställ ljusen i ett fat med vatten. Ställ alltid värmeljus glest! Glöm inte att ha extra tändstickor eller braständare.

Det är lättare att hålla värmen om ni är flera i samma rum. Bygg en koja att sova i. Ta på varma tröjor, filtar, mössa, kryp ner i sovsäck.

Undvik frysta vattenledningar

Vid strömavbrott finns det risk för att vattnet fryser i rör och ledningar. Det kan leda till stora vattenskador. För att förebygga att vattnet fryser bör du se till att rören är ordentligt isolerade och vindskyddade. Stäng av vattnet och kontakta en VVS-firma och ditt försäkringsbolag. Om du misstänker att en ispropp har bildats i dina rör, försök absolut inte att tina den med öppen låga. Det är mycket brandfarligt.

Tänk på säkerheten!

Så fort vardagen inte fungerar som vanligt faller du lätt ur dina vanor som har med säkerhet att göra. Här är några säkerhetstips vid strömavbrott:

  • Öppna fönstren och vädra ibland. Om du eldar går det åt mycket syre.
  • Använd inte kamin eller levande ljus när du sover.
  • Var försiktig när du hanterar bränsle och öppna lågor inomhus.
  • Placera levande ljus långt bort från brännbara material, till exempel gardiner.
  • Ställ värmeljus glest, i en ljusstake som inte kan börja brinna.
  • Placera och använd stormkök eller campingkök långt bort från skåp och köksfläkt.

Mer information samt checklista om värme hittar du på webbplatsen dinsakerhet.se

Källa: dinSäkerhet.se

En kort instruktionsfilm från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Om värmen inte funkar kan du få stora problem om du inte är förberedd. Din bostad blir kall på bara något dygn. I filmen ges många tips på hur du kan lösa det. Med textknappen kan du välja mellan lättare svenska eller lättare engelska.

Webbplats MSB

Artiklar under Krisberedskapsveckan 8-14 maj 2017

Artikel 10 maj 2017 om din krisberedskap – Mat

Artikel 9 maj 2017 om din krisberedskap – Vatten

Artikel 8 maj 2017 om hur kommunicerar kommunen vid större händelse eller kris?

Publicerad 2017-05-11 kl 10:20
Sidansvarig: Linda Holst
Uppdaterad 2017-05-11 kl 10:39