Svedala Kommun 40 år Svedala kommun logotyp - liggande
Tillbaka till nyhetslistan

Din krisberedskap – Mat

Kvinna lagar mat på stormkök under strömavbrott.

Foto: Thomas Henrikson, MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap).

Just nu pågår Krisberedskapsveckan 8-14 maj 2017 och vi vill uppmärksamma dig på hur du kan förbereda dig om en större händelse eller kris inträffar. För att klara en krissituation på bästa sätt är det viktigt att tillgodose behovet av värme, vatten, mat och kommunikation. Hur hanterar du mat vid en kris?

Om du är frisk kan kroppen egentligen klara sig länge utan mat, men din mentala förmåga försämras snabbt om du inte äter. Du både tänker sämre och mår sämre. Se därför till att du har något att äta! Köp extra av sådant som du ändå brukar köpa annars.

Utan leveranser blir det brist på mat

Dagens samhälle är beroende av att det kommer leveranser till våra butiker varje dag. Vid till exempel ett stort strömavbrott blir det problem med transporterna, och då blir det snabbt tomt på hyllorna i affärerna. Därför är det bra att ha tillräckligt med mat hemma för att du och de du bor med ska kunna äta i några dygn, utan att behöva handla.

Laga mat utan el

Den mesta av utrusningen i ett modernt kök slutar att fungera vid ett strömavbrott. Använd sprit- eller campingkök istället. Det är också bra att ha tillgång till mat som inte kräver uppvärmning eller avancerad tillagning. Om det är strömavbrott kan du använda sprit- eller campingkök (stormkök) att laga mat på. Stormköket måste stå plant på ett underlag som inte kan börja brinna. Det ska också vara god ventilation, och du måste kunna släcka om det skulle bli en brand. Stäng av fläkten! Det allra enklaste är att vara utomhus. En utegrill är också bra för matlagning vid strömavbrott. Om du bor i lägenhet kan du gå till en grillplats i en park eller på en innergård, om det finns någon sådan nära dig.

Förvara maten rätt

Det är viktigt att förvara mat och livsmedel rätt, annars kan du bli sjuk även om du kokar eller steker maten. Börja med att äta upp det som finns i kylskåpet, medan det fortfarande är kallt där och maten är färsk. Även om strömmen försvinner håller frysen sig tillräckligt kall i ett par dygn. Öppna frysdörren så få gånger som möjligt, och stäng den snabbt igen så att kylan håller sig inne. Har du balkong eller altan kan du förvara maten där när det är kallt ute. Balkonglådan kan funka i nödfall.

Glöm inte kontanterna!

Du kan behöva ha kontanter hemma för att kunna handla. Vid strömavbrott fungerar varken uttagsautomater eller kortbetalning. Ta i förväg ut kontanter för ett par dagar och förvara på ett säkert ställe.

Mer information samt checklista om mat hittar du på webbplatsen dinsakerhet.se

Källa: dinSäkerhet.se

En kort film från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Om det blir ett långvarigt strömavbrott eller annan störning eller kris i samhället så måste du själv vara beredd på att ordna något att äta. Här finns många tips på hur du kan lösa det. Med textknappen kan du välja mellan lättare svenska eller lättare engelska.

Webbplats MSB

Artiklar under Krisberedskapsveckan 8-14 maj 2017

Artiklar 11 maj 2017 om din krisberedskap – Värme

Artikel 9 maj 2017 om din krisberedskap – Vatten

Artikel 8 maj 2017 om hur kommunicerar kommunen vid större händelse eller kris?

Publicerad 2017-05-10 kl 14:54
Sidansvarig: Linda Holst
Uppdaterad 2017-05-11 kl 10:53